In 2017 kwam Marko, samen met Nicolai aan in Rivne. Ze waren gevlucht vanuit het oosten van Oekraïne en Pastor Viktor bood hen onderdak in de Ark. Marko heeft autisme en Pastor Viktor bood hem niet alleen een plek om te wonen, maar stimuleerde hem ook om een opleiding tot stukadoor te volgen. Die vaardigheden kon hij later uitstekend gebruiken bij de opbouw van De Ark. Na verloop van tijd heeft Marko een plek gekregen bij het gezin van Igor en Orysia en heeft geleerd om vanuit daar zelfstandig naar Rivne te reizen.

Inmiddels is Marko in de Ark verantwoordelijk voor veel van de facilitaire zaken, hij zorgt dat alles netjes en schoon is en dat het er op tijd lekker warm is. Tijdens ons bezoek in 2019 maakten we ook persoonlijk kennis met Marko en konden we hem verblijden met de mooiste schoenen die hij ooit heeft gehad.

Een recente oproep voor de dienstplicht is met behulp van Pastor Viktor gelukkig teruggedraaid. Marko gaat vaak mee met Viktor als er goederen worden gebracht in Ostrig of in de klinieken in Rivne. We hopen dat de situatie spoedig weer veilig genoeg is zodat wij weer een bezoek kunnen brengen aan de projecten, dan zullen we Marko ook zeker weer treffen.