Nieuws2022-03-03T15:22:51+02:00

NIEUWS EN ACTIVITEITEN

2022-06 Rommelmarkt

Na twee jaar stilte in verband met Corona kon er 11 juni eindelijk weer een Rommelmarkt worden georganiseerd door Emmaüs Bodegraven en Local Care was daar natuurlijk ook bij!
Het enthousiasme bij de bezoekers en vrijwilligers was groot en we kijken terug op een gezellige ochtend! In onze stand werden alle bezoekers (jong & oud) uitgedaagd om spijkers te slaan, te grabbelen of blikken om te gooien. Een mooie voorraad kaarten en keukendoeken zijn verkocht en… de naam van de pinguïn Pim werd na veel pogingen toch geraden.

Erg blij zijn wij met een deel van de mooie opbrengst die naar Local Care gaat voor de noodhulp Oekraïne.

2022-06 Sofia en familie is aangekomen in Nederland

Sofia is met haar ouders en broertje Sacha aangekomen in Nederland. We hebben een goed verblijf voor ze kunnen regelen en ze zijn opgelucht dat de reis goed is verlopen. Halverwege deze maand zullen de onderzoeken in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis starten, tot die tijd hebben ze nog even de gelegenheid om bij te komen en de omgeving te ontdekken.

 

Verbouwing Dim Dirk Jana

Het valt niet mee om in Oekraïne op dit moment aan vakmensen te komen. Veel mannen zijn opgeroepen voor de oorlog. Toch gaat het werk in Dim Dirk Jana beetje bij beetje door. De kinderen van Igor en Orysia helpen waar mogelijk.

De waterleiding is inmiddels aangelegd én één van de bijgebouwen is klaar voor de ontvangst van 50 kippen. Aan de binnenkant wordt nu hard gewerkt om de eerste kamers te maken.

 

Tweede Oekraïne transport veilig aangekomen en verdeeld

Ook het tweede transport heeft Rivne veilig bereikt. De goederen zijn weer uitgeladen en deels gedistribueerd naar projecten en personen. Weer heel veel dank voor de steun van onze donateurs die ook dit transport weer mogelijk maakten. Ook dank aan groothandel Van Tol voor hun hulp en firma Kaashoek voor de gedoneerde aardappelen en uien.

Opnieuw een oplegger vol richting Rivne

Mede dankzij de giften van heel veel mensen heeft Stichting Local Care een tweede noodtransport naar Oekraïne kunnen realiseren. Na een eerste transport kort na het uitbreken van de oorlog is dinsdag 10 mei een tweede transport vertrokken naar Rivne in het noordwesten van Oekraïne. De goederen die verstuurd werden bestaan voornamelijk uit langer houdbaar voedsel en tweede hands kleding en dekens. Er zijn blikken voedsel aangeschaft bij de firma Van Tol in Bodegraven en een aantal weken geleden is in ’t Centrum bij de Ontmoetingskerk een inzameling gehouden van voedsel en kleding, die tijdelijk is opgeslagen bij de firma Griffioen Transport in Bodegraven. Na het laden van de oplegger bij Van Tol en Griffioen is in Hazerswoude een grote hoeveelheid aardappels en uien ingeladen die is geschonken door de heer Kaashoek in Hazerswoude. Halverwege de middag werd vertrokken uit Bodegraven en de verwachting is dat de geheel gevulde oplegger komende vrijdag in Rivne aan zal komen.

We halen Sofia en Sacha met de ouders naar Nederland

Eerder berichten we al dat Tanya, de moeder van Sofia weer zwanger was. Inmiddels is Sascha geboren. Tot schrik van Tanya en Mischa bleek ook Sascha Harlekyn Ichthiosis te hebben. Eerdere medische onderzoeken gaven een andere uitslag. De eerste weken waren spannend maar tot nu toe gaat het naar omstandigheden goed. De medische ondersteuning in Oekraïne/Rivne is op dit moment echter maar heel beperkt, er zijn nauwelijks kinderartsen beschikbaar en bij complicaties is het maar de vraag of behandeling in Oekraïne op dit moment mogelijk is.

We hebben intensief contact met Viktor én met medisch specialisten in het Erasmus MC Sophia kinderziekenhuis in Rotterdam. Omdat er onvoldoende zorg beschikbaar is in Oekraïne, wordt door de artsen geadviseerd om de kinderen naar Nederland te halen. Bij infecties is het gevaar van levensbedreigende complicaties te groot.

Op dit moment worden paspoorten aangevraagd voor het hele gezin (beide ouders en de twee kinderen) en medische vrijstelling om het land te verlaten voor Mischa. Zodra dit geregeld is zullen ze met de auto vertrekken naar Nederland.  In de tussentijd bereiden wij zo veel mogelijk voor.

 • Huisvesting: Omdat we rekening houden met een langduriger verblijf hebben we de voorkeur voor een ruimte waar het gezin ook privacy heeft. Local Care zorgt voor alles wat er verder voor het gezin moet worden geregeld, een locatie in omgeving Bodegraven is dan het meest praktisch. (UPDATE: een 1e locatie is aangeboden, deze is zeer geschikt en er wordt op dit moment onderzocht of opvang ter plaatse mogelijke is)
 • Kleding: We wachten even af wat ze kunnen meenemen, als er specifieke zaken nodig zijn, dan laten we dat hier weten
 • Meubilair: We denken een kinderbedje en babybedje nodig te hebben, zodra we het zeker weten geven we dat hier aan
 • Overig: Zodra we meer weten, informeren we via website en Facebook de actuele stand van zaken.

Kunt u ons helpen? Neem dan contact op met Greet en Gert Jan Meijers ( 06 1047 7301)

Samen in actie: inzameling kleding en conserven

Gelukkig hadden we hulp van vele extra handjes om alle ingeleverde kleding ook direct te kunnen sorteren. Op enig moment was de stapel zo hoog dat er geen doorkomen aan leek, maar na 1 uur lukte het ons om de berg de baas te worden.

Hartelijk dank aan iedereen die spullen heeft gebracht, voor alle extra handjes die ons hebben geholpen én voor Emmaüs én griffioen die voor ons voorlopig de spullen willen opslaan. Later deze maand hopen we de trailer weer te vullen voor het tweede noodtransport.

Samen in actie: Sepp en Finn

Sepp (8 jaar) vond dat hij iets moest doen voor de mensen in Oekraïne. Hij ging armbandjes maken in de kleuren blauw/geel – de kleuren van Oekraïne. Al snel werden het heel veel armbandjes en ging zijn broer Finn (10 jaar) hem helpen!

Toen moeste ze nog verkocht worden…dat was wel spannend. Ze gingen de deuren langs en hun actie had groot succes!  Ze hebben al ruim 100,- euro opgehaald. Een goed idee Sepp! en een top prestatie!

Ook de bijdrage van Sepp wordt gebruikt voor noodtransport naar Rivne. Help ons ook hen te helpen: doneer voor noodhulp Oekraïne.

2022-03 Local Care zamelt in op 9 april 2022

Op dit moment zijn we een tweede transport naar Rivne aan het voorbereiden. Een deel van de oplegger wordt gevuld met ingekochte goederen. Daarnaast willen we ook nog goederen inzamelen.

U kunt de onderstaande goederen inleveren in het Centrum van de Ontmoetingskerk (Willemstraat 15 Bodegraven) op zaterdag 9 april tussen 10:00 uur en 13:00 uur

 • Kleding (gewassen en onbeschadigd)
  • kinderkleding
  • dameskleding
  • herenkleding
 • Conserven (alleen blikken worden ingenomen, let op houdbaarheidsdatum)
  • groenteconserven
  • vleesconserven
  • visconserven

 

Onze mensen in Oekraïne: dr. Alexander

In Ostrig, op zo’n 50 kilometer van Rivne, in het westen van Oekraïne, ligt het Regional Psychiatric Hospital Ostrig.  Zo’n 10 verschillende afdelingen zijn gevestigd in een complex van verschillende oude gebouwen.

Dr.Alexander, psychiater, is op de mannenafdeling de steun en toeverlaat van de mannen met een psychische aandoening. Hij regelt de medicatie en heeft de dagelijkse leiding over het personeel. Via pastor Viktor (onze contactpersoon ter plaatse) uit Rivne geeft Local Care hen al geruime tijd financiële ondersteuning. Viktor brengt extra voedsel, puzzels, vitamines, kleding enz.

Nu tijdens de oorlog is het extra zwaar. Er is tekort aan voedsel en Dr.Alexander heeft zelfs familie van de patiënten gevraagd hun familielid op te halen en thuis te verzorgen. Dat lukt niet voor iedereen.  De mannen van Ostrig blijven dringend hulp nodig hebben. Met het eerste hulpmiddelentransport konden we wat zorgen verlichten. Een tweede transport is in voorbereiding.

Help ons hen te helpen, doneer voor noodhulp Oekraïne.

Go to Top