Details

Algehele ondersteuning welzijn patiënten.

Dr. Oleg (hoofd)

Viktor Zaychuk (coördineert ter plaatse)

Dit betreft een doorlopend project

We doneren naar aanleiding van een specifieke aanvraag die altijd via onze coördinator ter plaatse (pastor Viktor) wordt ingediend.  Hij beoordeelt nut en noodzaak voordat de aanvraag bij Local Care terechtkomt en regelt zo nodig de aanschaf.

Meestal worden de donaties uit de algemene giften toegekend.

Mental Clinic Rivne

Psychiatrische zorg staat in Oekraïne op de laatste plaats. De omstandigheden zijn vaak treurig.

In de Mental Clinic worden ongeveer 100 patiënten verzorgd. Zij verblijven hier maximaal 1 maand. Er wordt hier ook een programma gestart voor autistische kinderen. Die zorg is nog nieuw in Oekraïne en dr. Oleg is vastberaden om deze groep op tijd de juiste begeleiding te geven.

Foto’s

Laatste nieuwsberichten

2022-02 Oorlog in Oekraïne

februari 24th, 2022|

Helaas geen optimistisch bericht vandaag. De situatie in Oekraïne is zeer zorgelijk. Viktor is erg ongerust en voedsel en water is al ingeslagen. Een eerste gezin is al opgevangen in de Ark. Vanwege cyberaanvallen is het niet duidelijk of het bancaire systeem nog werkt. We hebben regelmatig contact met Viktor en steunen hem waar we kunnen.

2021-08 Transport

augustus 12th, 2021|

Op 11 augustus kwam Pastor Viktor met zijn truck naar Nederland. Een prachtige donatie van 8 pallets met medische hulpmiddelen, meer dan 100 zakken kleding en divers klein meubilair werd ingeladen. De mannenkleding gaat vooral naar de klinieken in Rivne en Ostrig. De mannen kunnen goed nieuwe en warme kleding gebruiken! De pallets medische hulpmiddelen worden met behulp van het ziekenhuis in Rivne verdeeld onder diverse ziekenhuizen. En natuurlijk hebben we ook wat meegegeven voor Sofia en Maxim.

2019-05 Bezoek Oekraïne dag 4

mei 4th, 2019|

Vandaag bezoeken we de Mental Clinic en de Detox Clinic in Rivne.  Ook hier is een beperkt budget van circa 60 cent voor eten en 60 eurocent voor medicijnen beschikbaar is voor de patiënten. Opnames duren in de Mental Clinic ongeveer een maand, bij de crisisopvang in de Detox Clinic is dat maximaal een week.  In beide locaties zien we eenzelfde beeld als in Ostrig. Troosteloze slaapzalen, dunne matrassen en versleten dekbedden.

We sluiten het bezoek vandaag weer af bij Orysia en bezoeken nogmaals Dim Dirk Jana, deze keer kijken we iets gerichter naar wat er met spoed moet worden aangepakt. Het dak moet in ieder geval snel worden vervangen. We sluiten de dag met elkaar af aan de lange tafel in de keuken waar we van de kookkunsten van Igor genieten.

Tijdens dit bezoek lopen we  door het centrum van Rivne en wordt Viktor door een voorbijganger  aangesproken met de vraag of wij toeristen zijn. Hij antwoord: “Nee, dat is mijn familie” en zo is dat!

Mijlpalen & belangrijke gebeurtenissen

mei 2019

Bezoek aan de Mental Clinic

We bezoeken de Mental Clinic. De directeur vertelt ons dat ook hier een beperkt budget van circa 60 cent voor eten en 60 eurocent voor medicijnen beschikbaar is voor de patiënten. Opnames duren in de eerste kliniek ongeveer een maand. We treffen hier eenzelfde beeld aan als in Ostrig: Troosteloze slaapzalen, dunne matrassen en versleten dekbedden. De twee badkamers (één met bad en één met douche) waar de in totaal 100 patiënten gebruik van moeten maken zijn minimaal ingericht. Het sanitair deels beschadigd, waarschijnlijk door moeilijk handelbare patiënten.